Mistet kontrollen, men vet ikke når – det skjedde så gradvis

Mandag: Bokklubb med jentene: Bortimot ei flaske vin, men det var litt igjen…

Tirsdag: Foreldretreff på Napoli: Pizza og 3 pils. Artig å treffe folk i nabolaget.

Onsdag: Representasjon gjennom jobb. Bra jeg ikke hadde barnet denne uka!

Torsdag: Litt trøtt på morraskvisten, men pigg til kvelden. Passet bra! Bridgekveld og øl på puben!

Fredag: Proooooosecco! ABBAfest!

Lørdag: Rolig hjemmekveld; Middag med typen! …og en deilig Côte de Rhone, og en Irish! Nydelig måltid! …

Søndag: Sliten! Nedfor! Lite inspirert for ei ny arbeidsuke! Bare et lite glass fra dunken … og ett til… og enda ett… 

Det ble plutselig så mange anledninger!

Det er slik det beskrives. I rusomsorgen møter vi dem som mistet kontrollen, men ikke vet når. Fordi det skjedde så gradvis. Og det er menneskelig! Men hvordan skal vi kunne fange dette opp?

For oss som jobber med rus, vet vi at små, vage tegn må oppfattes dersom et problem skal avdekkes. Kan det være et mønster i fraværet, selv om det er lavt? Er det enkelte dager du reagerer på at kollegaen din holder avstand? Er det noen som er mindre fornøyd med å vinne i vinlotteriet? Irritabilitet?

Skille mellom helg og ukedag

– Hytta og friluftsliv. Det deiligste er å komme tilbake til stampen! Bobling i friluft, 40 grader dampende vann; 3 jeger, fire pils! Herlig! -Brukte det å være.. Vi er på hytta hver helg. Bare synd at Torfinn ikke slutter å drikke før søndag kveld. Jeg kjører alltid hjem… Men han kommer seg på jobb. Så vidt! Enda!

Det kan være tøft når skillet mellom helg og ukedager er i ferd med å viskes ut. Plutselig er søndag mandag; det er tøft for den som drikker, og for den som drar fra noen hjemme som skulle vært på jobb. Vi som driver med rus, vet at dette ofte kan være starten på slutten av familieliv, fast bolig og arbeidskarrieren.

Rus handler ofte om følelser

For hva vet vi, egentlig, om hvordan den nære kollegaen har det inni seg? Rus handler ofte om følelser! Rus handler også om skam og skyld. Derfor deler ikke kollegaen det med deg. Om hun eller han drikker mye, eller noen der hjemme gjør det… 

Blå Kors Arbeidsliv møter arbeidstakerne som har levd lenge med hemmeligheten sin. De ruser seg ikke i arbeidstida men står for 40 % av det alkoholrelaterte fraværet. Fraværet og ineffektivitete koster norsk arbeidsliv over 1 milliard i året! 

Ruspolicy er retningslinjer for bedriftens rusmiddelpolitikk; hvordan forholder bedriften seg til alkohol, bruk av narkotika, spill og gambling. Det er et nevenyttig verktøy som gir deg som leder handlingsrom og muligheter i utfordrende situasjoner. Den viser samfunnsansvar og hvilke verdier bedriften din har. Med en god ruspolicy i hånda legitimerer man en prat om bekymringer knyttet til rus, enten det er på jobb eller hjemme. Den gir rom for forebygging og bevisstgjøring.

Frokostseminar om ruspolicy

Blå Kors Arbeidsliv holder frokostseminar om akkurat dette tema, ruspolicy. Hensikten med dette frokostseminaret er å gi deg som leder og kollega en bevissthet rundt hvilke muligheter som ligger i en godt utformet ruspolicy. Vi vil vise eksempler på hvordan den kan brukes aktivt som et hjelpemiddel, samt gi forslag til hvordan ruspolicyen kan gjøres kjent og jobbes med ute i bedriften. Vi vet at systematisk jobbing omkring temaet betyr ivaretakelse for alle, håp for den enkelte og bedre økonomi på mikro og makronivå. Våg å gjøre noe! Det er mye omsorg i det!

Hjertelig velkommen på frokostseminar!