Oksytocin nesespray ble brukt for å redusere abstinens

Hensikten med vår studie var å se om Oksytocin kunne redusere alkoholabstinens, for å kunne begrense bruk av vanedannende legemidler i rusbehandlingen.

Oksytocin, som er kjent som «velværehormonet», er et neurohormon hjernen skiller ut når vi slapper av og koser oss.

En pilotstudie i USA fant ut at Oksytocin nesespray reduserte alkoholabstinens, og dermed behovet for behandling med benzodiazepiner til pasienter under avrusning. Vi ønsket derfor å forske på om Oksytocin faktisk kunne redusere alkoholabstinens.

I løpet av høsten 2016 – høsten 2017 inkluderte studien 40 av våre pasienter, der 20 av pasientene fikk Oksytocin nesespray, mens 20 pasienter fikk placebo nesespray. Både pasienter og personale var uvitende om hvem som fikk hva.

Vant pris for studien

Studien har blant annet vunnet en pris i kategorien: «Late-breaking abstract» ved American Society of Addiction Medicine (ASAM) konferansen i New Orleans i 2017. Studien har blitt godt mottatt av pasienter, personale og av andre i fagmiljøet.

Akkurat nå gjør vi statistiske analyser av innsamlet data for å skrive artikler som skal publiseres i vitenskapelige tidsskrift, som et ledd i en PhD-oppgave.