Erik drakk seg full da han var 13 år: Først 30 år senere er han rusfri

Erik drakk seg full for første gang da han var 13-14 år gammel. Han oppdaget en ny verden, der han turte å være den tøffe gutten. Endelig fikk han mot til å slippe seg løs, ta plass, bli sett og få oppmerksomhet. Etter hvert tok rusen over livet og ble altoppslukende.

– Da jeg var 16-17 år gammel fant jeg hasj, før jeg senere ble avhengig av amfetamin. Jeg var hele tiden på jakt etter noe som ga meg en pause fra meg selv. Det tok 2-3 år før bruken av amfetamin ble til paranoia og ødeleggelse av kroppen. Rusavhengigheten tok over livet, og jeg valgte bort gode venner for å slippe spørsmål om avhengigheten.

Fra alkohol til sterkere rusmidler

Erik er i dag 45 år. Han forteller om hvordan avhengigheten fikk fram følelser som skam og skyldfølelse, og hvordan livet ble preget av løgner, bedrag og kriminalitet.

– Alt det handlet om var å skaffe seg rusmidler, forteller han.

Flyttet til en ny by

– Jeg flyttet fra Sarpsborg til Trondheim og tenkte at det skulle forandre situasjonen. Avhengigheten ble derimot med meg videre.

Etter hvert som kriminalitet ble en del av livet til Erik, fikk han flere dommer og sonet ca. 2,5 år i ulike fengsler rundt omkring i Norge. Avhengigheten fortsatte, selv om fengselsoppholdene ga noen pauser fra rusen.

– Jeg fortsatte det destruktive livet i Trondheim. Jeg prøvde å slutte noen ganger, men det gikk bare i noen korte perioder. Selv da jeg ble far var jeg kun rusfri i en kort periode.

Behandling hos Blå Kors Lade Behandlingssenter

I februar 2018 fikk Erik plass ved avrusningsavdelingen ved Blå Kors Lade Behandlingssenter.

– Med hjelp fra fastlege, Helseteam og Dagsverket fikk jeg plass til avrusning. Jeg var sliten og lei av livet, og visste ikke opp ned på noe som helst. Jeg trengte hjelp. Rusen som tidligere hadde gitt spenning og glede, var nå bare blitt til skuffelse.

Selvhjelpsgrupper

– Jeg hadde prøvd behandling tidligere, men uten å lykkes. Det som var annerledes på Blå Kors Lade Behandlingssenter var tilbudet om grupper ledet av erfaringsmedarbeider.

Siste dag i behandlingsforløpet hadde Erik en samtale med vår erfaringsmedarbeider. Der fikk han informasjon om selvhjelpsgrupper og en oppfordring til å ta kontakt.

I dag er Erik rusfri

– Jeg har i dag vært rusfri i snart 1 år, og jeg begynner å få det godt med meg selv. Jeg bruker selvhjelpsgruppa mi jevnlig, og er i dag mer glad i livet enn jeg noen gang var i rusmidler! En stor forandring har skjedd.

Erik takker alle som har hjulpet han på veien mot et rusfritt liv.

Kontakt oss

Kontaktskjema for henvendelser

Legg igjen kontaktinformasjonen din og vi kontakter deg.